Nieuwe gezondheidsaanbevelingen voor beweging en sedentair gedrag

10 februari 2021

Op 10 februari 2021 lanceerde Vlaams instituut Gezond Leven nieuwe gezondheidsaanbevelingen voor beweging en sedentair gedrag. Deze vernieuwde aanbevelingen zetten sterk in op motivering en haalbaarheid voor iedereen, ook als je zwanger of pas bevallen bent, een ziekte of beperking hebt.

Elke minuut beweging telt

Onder het motto ELKE MINUUT BEWEGING TELT, vormt de bewegingsdriehoek nu de opstap naar de gezondheidsaanbevelingen ‘in minuten’. Daarnaast is er aandacht voor het belang van slaap bij kinderen jonger dan 6 jaar, het belang van beweegkansen in de buitenlucht voor de jeugd, en voor de uitgebreide fysieke én mentale gezondheidsvoordelen van bewegen bij alle leeftijden. 

Nieuwe gezondheidsaanbevelingen voor beweging en sedentair gedrag voor iedereen

Actief zijn is sleutel voor een goede gezondheid, nu meer dan ooit. Wie voldoende beweegten niet urenlang stilzit, doet een hele resem voordelen. Op fysiek én mentaal vlak. Maar vanaf wanneer beweeg je ‘voldoende’ en zit je niet té veel? In samenwerking met een Vlaamse expertengroep geeft het Vlaams Instituut Gezond Leven duidelijk antwoord op die vragen, op basis van de nieuwe WHO-aanbevelingen voor beweging en minder lang stilzitten.

Slaapadvies voor onze allerkleinsten en andere opvallende nieuwigheden 

Meer opvallende wijzigingen: de nieuwe aanbevelingen geven voor het eerst slaapadvies voor 0- tot 5-jarigen en bevelen 30 minuten beweging in buiklig aan voor baby’s die nog niet kruipen. Er gaat daarnaast expliciet meer aandacht naar mensen met een chronische ziekte of beperking, en de concrete voordelen die voldoende beweging voor hen oplevert. Diabetes type 2-patiënten die voldoende bewegen, vergroten hun kansen op een langer leven en vermijden dat de ziekte erger wordt. En ex-kankerpatiënten verkleinen de kans op herval of op een nieuwe vorm van kanker als ze actief blijven. 

Ook benadrukken de nieuwe aanbevelingen de must van gelijke beweegkansen voor álle kinderen en jongeren, en het belang van natuur en meer buiten spelen. Geen overbodige zaak, aangezien kinderen vandaag 70% minder buiten spelen in vergelijking met 1983! Omdat veel jongeren te veel tijd voor de computer of andere schermen doorbrengen, gaan de aanbevelingen dieper in op activiteiten die goed zijn voor de ontwikkeling als alternatief voor die schermtijd.

Meer weten?  

Check de aanbevelingen

Materiaal van Eetexpert rond beweging

Hieronder vind je enkele handige links naar materiaal dat we beschikbaar hebben rond beweging voor mensen met een eetstoornis of gewichtsproblemen.

Bewegingsadviezen voor personen met eetproblemen en eetstoornissen

Bewegingsadviezen bij gewichtsproblemen

Meer nieuws
  • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

    AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

  • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

    JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

  • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

    JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

  • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

    JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.