De nieuwe fiches voor ouders zijn er!
AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.
2 juni 2022
Als je als ouder ontdekt dat je kind een eetstoornis ontwikkelt, beland je in een onbekende wereld. Opeens kom je woorden tegen waarvan je nog nooit gehoord hebt, en zoek je antwoorden op vragen waarbij je nog nooit hebt stilgestaan. Er is zo veel informatie en te weinig tijd om uit te zoeken wat je nu eigenlijk nodig hebt.
Voor alle ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoorniss heeft, maakten we bij Eetexpert een online toolkit eetstoornissen voor ouders. Een veilige haven met betrouwbare en up-to-date informatie.
Met dank aan alle leden van de expertengroep die deze toolkit mee vorm gaven: Prof. dr. Gilbert Lemmens, Dr. Annik Simons, dr. Lies Depestele, Ursula Van Den Eede, Prof. dr. Elske Vrieze, ANBN, en de ouders-ervaringsdeskundigen!
Een eetstoornis is een complexe aandoening die voor veel mensen onbekend is. Hoewel nog niet alles geweten is over eetstoornissen, geven we ouders graag wat extra informatie. Er is meestal niet één oorzaak en ook niet één gevolg. Er is geen één manier waarop een eetstoornis zich uit, je kind is uniek en daarom ook de manier waarop de eetstoornis zich uit.
Checklist
Een eetstoornis herkennen en erkennen kan moeilijk zijn voor ouders en voor betrokken zorgverleners zoals de huisarts. In de toolkit zitten checklists voor anorexia, boulimia, de eetbuistoornis en de eetstoornis niet-anderszins omschreven. Zo’n checklist kan ouders helpen om bepaalde symptomen op te merken en om alert te zijn voor specifieke signalen. Ook bij de communicatie naar zorgverleners toe kan een checklist een handig geheugensteuntje zijn.
De eetstoornis begrijpen
Een eetstoornis begrijpen lukt niet door lijstjes met symptomen te lezen. Als ouder lijkt het zo vreemd dat je kind opeens geobsedeerd is met eten en uiterlijk. Voor veel ouders is het frustrerend om te zien dat hun kind niet voor zichzelf zorgt terwijl het antwoord zo simpel lijkt, gewoon terug eten toch? Maar natuurlijk zit er veel meer achter de eetstoornis… Eigenlijk gaat een eetstoornis deels wel en deels niet over eten. In de toolkit lees je dat een eetstoornis een manier is om met emoties en pijnlijke gedachten om te gaan. Veel ouders voelen zich rustiger en geduldiger wanneer ze beter beginnen te begrijpen dat de eetstoornis voor het kind aanvoelt als een veilige reddingsboei die ze niet zomaar kunnen loslaten. En dat het kind zelf moet kieezen om de boei uiteindelijk los te laten, waarbij het tegenovergesteld werkt als je er mee aan gaat hangen of je kind probeert los te trekken met man en macht.
Je ziet je kind daar hangen aan die reddingsboei en het enige wat je wil als ouder is je kind duidelijk maken dat hij of zij zelf naar het strand kan zwemmen. En dat jij er altijd bent als het even moeilijk wordt. Elke ouder maakt deze boodschap duidelijk op zijn eigen manier. Al deze soorten reacties kunnen we symboliseren met dierenmataforen. In de toolkit vind je de belangrijkste kenmerken terug van elk dier, wat het effect kan zijn van die reactie op een kind met een eetstoornis en wat je eventueel kan doen om je reactie te veranderen om je kind te helpen. Er zijn ook 2 dieren die we naar voor schuiven als rolmodel zodat ouders een idee krijgen vn wat helpende reacties kunnen zijn.
Ook heeft een eetstoornis niet alleen impact op het kind en de ouders zelf maar op het hele gezin en zelfs de familie. Veel ouders zitten met de handen in het haar als er jaloezie of vergelijking ontstaat tussen broers en zussen. In de toolkit zit informatie over hoe je de angsten, frustraties en boze gevoelens die leven bij andere kinderen een plaats kan geven terwijl de eetstoornis het huis lijkt te domineren.
Ook praktische vragen rond het organiseren van je dagelijks leven komen aan bod, hoe kan je werk en zorg voor je kind combineren bijvoorbeeld? Er zijn enkele opties waaraan je misschien niet meteen dacht.
In de toolkit gaan we uitgebreid in op het coachend opvoeden. Het is versterkend voor een kind met een eetstoornis als ouders hen helpen te zien en versterken wat ze goed aanpakken, welke deelstappen in hun herstelproces ze wel al zelf gezet hebben, en hoe ze van deze stappen kunnen vertrekken om de volgende stap te zetten.
Hierbij staan een paar krachtzinnen centraal:
-ouders hebben de eetstoornis niet veroorzaakt
– Je kind kan herstellen
– Een eetstoornis staat los van wie je kind is
– Ouders hoeven het niet alleen te doen
– Ouders kunnen kiezen voor herstelgericht opvoeden
Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kind kunnen motiveren om te veranderen. Je kan denken dat je je kind moet overtuigen: ‘Je moet meer eten, want anders… (kan je niet meer sporten, mag je niet op kot,…)’. Maar motiveren doe je niet van buitenaf, integendeel. De uitdaging is om het kind in de wil tot veranderen te ondersteunen en zelf een stap terug te zetten als er weerstand komt. Wellicht zet je dan teveel druk. De kunst is om te achterhalen waarvoor het kind wel gemotiveerd is. Iedereen is gemotiveerd, je moet alleen weten voor wat.
Voor veel ouders lijkt het alsof ze niets goed meer kunnen zeggen. Een prikkelbare reactie, een boze blik of een dichtslaande deur kan de moed in je schoenen doen zinken. In de toolkit zetten we een paar prnicipes op een rij die kunnen helpen om het gesprek aan te knopen, want het is inderdaad geen eenvoudige klus om door de muur van ontkenning en defensiviteit te komen.
Ook aan tafel kunnen ouders coachen. In de toolkit zitten heel wat handvatten om met je kind aan de slag te gaan tijdens de eetmomenten om deze zo fijn mogelijk te laten verlopen.
Ouders hebben natuurlijk zelf de energie en mentale ruimte nodig om zich dag in, dag uit in te zetten voor hun gezin. Als daar een eetstoornis bij komt kijken, is het eens zo belangrijk om goed te zorgen voor jezelf. We geven concrete ideeën om de eigen batterijen op te laden.
Een belangrijke stap naar herstel is samen met je kind hulp zoeken voor een eetstoornis. In Vlaanderen zijn er gespecialiseerde psychologen en diëtisten die eetstoornissen behandelen. Daarnaast zijn er opname afdelingen specifiek voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een eetstoornis. Hoewel er op sommige plaatsen wachtlijsten zijn, kan je nog steeds terecht voor gespecialiseerde hulp op korte termijn.
Om de zoektocht te ondersteunen kunne ouders (en patiënten zelf) elke werkdag bij Eetexpert terecht voor doorverwijsadressen.
In de toolkit vind je uitgebreide informatie over hulp zoekenn en behandelingen. Wat zijn bijvoorbeeld de eerste stappen die je kan zetten? Hoe verloopt een eerste gesprek bij een psycholoog? Wat is de rol van ouders bij ambulante therapie? Wanneer is een opname nodig en wanneer niet?
Dit en nog veel meer vind je in de toolkit eetstoornissen voor ouders op de website van Eetexpert. Je kan de toolkit meteen bekijken op eetexpert.be/ouders