De internationale HBSC studie heeft nieuw rapport

De Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) studie is een grootschalige bevraging vanuit de WHO rond de gezondheid van kinderen en adolescenten tussen 11 en 15 jaar in Europa en Canada. De bevraging wordt elke 4 jaar uitgevoerd. De meest recente bevraging gebeurde in 2017/2018, en intussen werd hierrond een internationaal rapport gepubliceerd. Ook Belgische jongeren zijn opgenomen in deze studie.

In het algemeen zien we, over regio’s heen, dat de dagelijkse consumptie van groenten en fruit licht gestegen is, sinds de vorige bevraging van 2013/2014. De consumptie van groenten en fruit blijft echter laag (40% van de jongeren eet dagelijks fruit, 38% eet dagelijks groenten). Slechts 19% heeft minstens 60 min./dag matig tot intense fysieke activiteit, en dit is gedaald in vergelijking met de vorige bevraging. Minder jongeren ontbijten ook op schooldagen: 58% neemt dagelijks een ontbijt. De prevalentie van overgewicht en obesitas nam toe: 21% van de bevraagde jongeren heeft een te hoog gewicht (overgewicht of obesitas). Lichaamsontevredenheid (zich te dik voelen) kende wel een gunstige evolutie, maar treft nog steeds 27% van de bevraagde jongeren. We zien verder dat vooral oudere meisjes het minder goed doen op verschillende indicatoren van gezondheidsgedrag, en dat er een sociaaleconomische gradiënt is in de resultaten. Overgewicht komt dan weer vaker voor bij jongens, en bij jongere cohortes.

Wanneer we ons toespitsen op de resultaten in Vlaanderen in vergelijking met de andere regio’s opgenomen in de studie, zien we dat Vlaanderen het beter dan gemiddeld doet qua ontbijtfrequentie, dagelijkse groenteconsumptie, en prevalentie van overgewicht. Ongeveer 14% van de Vlaamse jongeren tussen 11 en 15 jaar heeft overgewicht of obesitas, wat een daling is in vergelijking met de vorige HBSC-studie. Qua lichaamsbeweging scoort Vlaanderen eerder gemiddeld, maar was er wel een stijging in het aantal jongeren dat dagelijks minstens een uur matig tot intens beweegt (maar niet voor intense fysieke activiteit afzonderlijk). Voor lichaamsontevredenheid scoort Vlaanderen nog steeds hoger dan gemiddeld, hoewel er wel verbetering is bij de meest uitgesproken risicogroep: 15-jarige meisjes.

Meer lezen?

  • De rapporten van de HBSC bevraging in 2017/2018 vind je hier.
  • De factsheets voor Vlaanderen van de Vlaamse tak van de HBSC studie, ‘Jongeren en gezondheid’, vind je hier, inclusief de resultaten rond voeding en lichaamsbeeld.

Meer nieuws
  • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

    AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

  • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

    JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

  • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

    JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

  • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

    JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.