De nieuwe fiches voor ouders zijn er!
AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.
De tweede COVID-19 golf zorgt voor nieuwe spanning en sociale beperkingen. Dat het coronavirus en de maatregelen om dit virus te bedwingen een impact hebben op onze mentale gezondheid is duidelijk. De overheid roept op om te blijven inzetten op zorg voor mensen met eet- en gewichtsproblemen.
In juni 2020 schreef Prof. Patrick Luyten een sterk opiniestuk. Hij onderscheidt zes trajecten van menselijke reacties op ingrijpende ervaringen, zoals de COVID-19 crisis. Op het vlak van mentale gezondheid doen sommige groepen het vrij goed, terwijl andere bijkomende zorg nodig hebben. Bij een deel van de bevolking kan er verhoogde angst en eenzaamheid zijn ten gevolge van sociale isolatie, en voor personen met mentale gezondheidsproblemen kan de onzekerheid rond starten of verderzetten van de behandeling zwaar doorwegen.
Onderzoekers Fernandez-Aranda et al. (2020) deden onderzoek rond de impact van COVID-19 bij eetstoornispatiënten Ze formuleerden strategieën om verschillende uitdagingen het hoofd te bieden. Zo blijkt structuur en routine belangrijk om met de veranderingen om te gaan. Ze helpen ook om verveling tegen te gaan. Hierbij is het een goed idee om ontspanning en fijne activiteiten in te plannen die niets met het verstoorde eet- of beweeggedrag te maken hebben. Familieleden kunnen zo’n planning ondersteunen en inspiratie geven. Naar het volledige artikel.
Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de volksgezondheid in België opvolgt, monitorde de voorbije maanden de impact van de COVID19-pandemie aan de hand van verschillende gezondheidsenquêtes. Hierin bekijken de onderzoekers van Sciensano niet enkel de kennis rond de maatregelen, maar ook de impact op geestelijke gezondheid, eet- en beweeggedrag, huiselijk geweld, gebruik van slaap- en kalmeermiddelen en dergelijke meer. Ontdek hier meer over de resultaten.