familie en vrienden
Inhoudsopgave

Sport en eetproblemen

Familie en vrienden

Terug

Wat heeft mijn sportende zoon of dochter nodig?

Een gezonde leefstijl als basis voor een sporter in balans.

Eetvaardigheden en toereikende voeding

Bij ‘eten’ denken we bijna automatisch aan wat een sporter moet eten om voldoende energie binnen te hebben. Daarvoor heeft een sporter kennis nodig over toereikende voeding. Maar om goed en evenwichtig te kunnen eten, heeft je sporter ook eetvaardigheden nodig. Deze vaardigheden worden samengevat onder het begrip Eetcompetentie (Satter, 2007).

De basis voor elke sporter: een gezond voedingspatroon.

Net zoals voor elk individu, is het ook voor sporters belangrijk om te starten met een goede basisvoeding. Voor wie op recreatief niveau sport, levert een gezonde basisvoeding alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. Iedereen heeft al deze voedingsstoffen nodig. Een gezonde basisvoeding blijft dan ook voor elke sporter, ongeacht de trainingsfase, het fundament.

Sporters in de fasen Actieve Start; Fundament en Leren trainen, kunnen zich laten inspireren door de voedingsdriehoek. Het is belangrijk om voldoende variatie aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om op zijn best te werken.

Sport-specifieke voeding: gezonde voeding met een plus.

Wanneer er meerdere trainingen per week zijn (2-3 trainingen of ongeveer 5u training per week) of vanaf de ‘Train to train’ fase moet er extra aandacht geschonken worden aan meer sportgerichte voeding. De basisvoeding kan dan onvoldoende toereikend worden en kan dan ondersteund worden door goede sportvoeding. Snelle koolhydraten kunnen een plaatsje in het voedingspatroon krijgen, net als sportdranken, sportrepen of sportgels (de zogenaamde “sportfoods”). Laat je bijstaan door het omkaderende team rondom je sportende zoon of dochter.

Intensief sporten, betekent een goede planning rondom voeding. Bij veel sporters, zeker bij opgroeiende sporters, is dit een pijnpunt. Het vele sporten vraagt een goede organisatie en dan komt de eetplanning al eens in gedrang. Kenmerkend voor een  opgroeiend sporter is de korte-termijnfocus waardoor ze impulsiever en emotioneler reageren. Daarnaast streven ze naar autonomie, ook op vlak van voeding. Ze willen zelf beslissen wanneer ze eten en dit druist al eens in tegen een planning. Ook zij hebben nood aan kennis, zodat ze begrijpen waarom ze bepaalde dingen best wel en niet eten in functie van het trainen.

Topsportvoeding

Wanneer een sporter evolueert naar de fasen ’training to compete’ of ’training to win’, moeten er individuele accenten worden gelegd in de voeding. Iedere sporter heeft zijn eigen specifieke behoeften en de voeding moet daarop afgestemd worden. Denk hierbij aan periodisering van de voeding en het gebruik van specifieke sportsupplementen. Het is raadzaam dit steeds te overleggen met een sportarts of een sportdiëtist.

Hoe kan ik ondersteunen en versterken?

Sport Vlaanderen verzamelde tips rond hoe je als ouder, partner of vriend, kan omgaan met de thema’s die leven bij sporters.

Ik maak me zorgen, wat kan ik doen?

Weinig eten, snel gewichtsverlies, opzettelijk overgeven of eetbuien… Dit zijn beangstigende en verwarrende gedragingen wanneer je ze voor het eerst opmerkt. Bovendien gebeuren ze soms in het geheim, waardoor het kan zijn dat je geen idee hebt over wat er aan de hand is. Maar intuïtief ben je bang dat er iets ernstig aan de hand zou kunnen zijn. Misschien wel met gevolgen op lange termijn. Want gaat het om normaal eetgedrag dat even hapert? Of om een eetprobleem? Of misschien om een eetstoornis? 
Op onze pagina voor ouders en naasten, vind je ondersteunende tips om rond deze thema’s met je zoon of dochter te spreken, een checklist met signalen en handvaten ter ondersteuning voor jou als ouder.

Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.