Duur: 5u
Deze masterclass vond plaats op 6 oktober 2022. Op deze pagina schrijf je je in voor de opname, waarbij je de masterclass online en op eigen tempo kan bekijken. Wie de masterclass volgde, heeft automatisch toegang tot deze opnames.
Diëtiste An Gers en psychologe Lotte Theuwis brengen samen een verhaal van hoe 1 + 1 niet 2 maar 3 is, en wat de kracht van multidisciplinair werken is.
Opname | Downloads |
---|---|
Deel 1: Proefoefening en theoretisch kader (2h 02m 11s) Deel 2: Wanneer is het een probleem? (1h 41m 44s) Deel 3: Eetproblemen aanpakken (1h 20m 27s) | Slides Links |
Het is geen geheim dat we vaak comorbiditeit zien tussen autisme (ASS) en eetproblemen.
Het is een dunne, fragiele grens bewandelen tussen op tempo en maat van de cliënt werken én voldoende doortastend, volhoudend en soms zelfs pushend te werk gaan.
Hoe behoud je een sterke vertrouwensrelatie waarin iemand kan voelen dat die oké is zoals ie is? Én kan je toch evenwichten, overlevingsmechanismen op die manier doorbreken dat de noodzaak tot verandering duidelijk wordt? Of is veranderen dan misschien toch niet nodig? Wanneer beslis je dat het ‘good enough’ is zoals het nu gaat?
ASS & eetproblemen: Het is geen geheim dat we vaak comorbiditeit zien tussen ASS en een brede variëteit aan eetproblemen. Enerzijds weten we dat evidence based behandelingen zoals Cognitieve Gedragstherapie, ook effectief zijn in het behandelen van eetproblemen bij kinderen/jongeren met ASS. Anderzijds leert de praktijk ons dat de toepassing van deze behandelvormen een ernstige aanpassing vraagt om voldoende slaagkans te hebben. Het is een dunne, fragiele grens bewandelen tussen op tempo en maat van de cliënt werken én voldoende doortastend, volhoudend en soms zelfs pushend te werk gaan. Hoe behoud je een sterke vertrouwensrelatie waarin iemand kan voelen dat die oké is zoals ie is? Én kan je toch evenwichten, overlevingsmechanismen op die manier doorbreken dat de noodzaak tot verandering duidelijk wordt? Of is veranderen dan misschien toch niet nodig? Wanneer beslis je dat het ‘good enough’ is zoals het nu gaat?
Diëtiste An Gers en psychologe Lotte Theuwis brengen samen een verhaal van hoe 1 + 1 niet 2 maar 3 is, en wat de kracht van multidisciplinair werken is.
An Gers besloot, na haar opleiding tot lerares lager onderwijs, vanuit eigen interesse in voeding verder te studeren voor diëtiste. Sindsdien combineert ze een functie als docent binnen de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde met een zelfstandige praktijk. Sinds enkele jaren heeft ze zich hier volledig toegelegd op de begeleiding van eetproblemen bij autisme, selectieve eters / ARFID en dieetadvies bij prikkelbare darm (fodmap). Als diëtiste, auticoach en ervaringsdeskundige ouder is ze de uitgelezen persoon om tips vanuit de praktijk te brengen, en jullie mee te ondersteunen in casus vragen.
Lotte Theuwis ontwikkelt een microbe voor eet- en gewichtsproblemen tijdens haar stage op een afdeling eetstoornissen en eerste tewerkstelling bij Eetexpert. Jaren later is ze ondertussen ook gedragstherapeut en erkend supervisor. Naast haar werk op een crisisunit van kinderpsychiatrie, coördineert ze haar eigen groepspraktijk. Een nauwe multidisciplinaire samenwerking tussen psycholoog, diëtiste, arts en nabije omgeving zoals ouders én school is voor haar een must. Vanuit een sterke eigen wil en doorzettingsvermogen is ze meer dan ooit overtuigd dat een behandeling op maat mét inbreng van kennis en theorie werkt!
Deze masterclass richt zich tot iedereen die actief instaat voor therapie en begeleiding van kinderen, jongeren en/of volwassenen met eetstoornissen.
Inschrijven kan hier.
50 euro
online