Toolbox voor mediamakers

Cijfergebruik

Je zoekt correct cijfermateriaal?

In deze rubriek bundelen we gevalideerd correct cijfermateriaal dat als basis dient voor officieel beleidswerk: de gezondheidsenquête, ESEMeD studie, de voedselconsumptiepeiling.

Bij vragen of onduidelijkheden over de cijfers kan u ons contacteren: secretariaat@eetexpert.be.

Tips voor cijfergebruik:

  • Voor het antwoord op vragen zoals de prevalentie of de evolutie van eetstoornissen zijn we afhankelijk van de gebruikte methode alsook de vragen- of screeningslijsten die in deze studies werden afgenomen. Een vragenlijst is geen diagnostisch instrument en geeft geen info over het aantal eetstoornisdiagnoses, alleen over het voorkomen van signalen of symptomen.   
  • Cijfers over gewicht zeggen niet noodzakelijk iets over de leefstijl van een individu. Er zijn Vlamingen met een normaal gewicht die ongezond leven, net zoals veel personen met overgewicht wel een gezonde leefstijl hebben. Op individueel niveau blijkt leefstijl veel meer impact te hebben op gezondheidsrisico en mortaliteit dan gewicht.

TIP! Hier vind je meer handvaten voor de interpretatie van cijfermateriaal en wetenschappelijke studies rond eten en gewicht.

Terug naar de overzichtspagina

Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.