De biologie van eetgedrag

De biologie van eetgedrag

dr. Nathalie Michels, UGent

Vier drijfveren

Honger, verzadiging en zin hebben in eten ontstaat vanuit een constante interactie tussen biologie en psychologie. We kunnen 4 drijfveren van eten onderscheiden:

1. Homeostase & appetijt/eetlust

Honger- en verzadigingsperceptie wordt gereguleerd door structuren in de hersenen en spijsverteringsstelsel. De meest bekende hormonen zijn ghreline (eetlust) en leptine (verzadiging). Ook insuline speelt hierbij een rol. Mogelijkheden voor interventies in de toekomst zijn middelen die ingrijpen op metabolieten (organische producten die ontstaan na verwerking van stoffen in een biologisch systeem, bv. aminozuren, hormonen…) die geassocieerd zijn met appetijtregulatie.

2. Sensorieel – geuren en smaken

Het sensoriële plezier door het lusten zorgt voor een verhoogde voedingsinname tijdens maaltijden. Smaakreceptoren komen terug in verschillende delen van het gastrointestinaal systeem en vetweefsel waar ze zowel door externe stimuli (via voedsel, temperatuur,…) als interne stimuli (inflammatoire reacties, hormonen, darmbacteriën,…) beïnvloed worden. Hierdoor kunnen mensen verschillende smaakvoorkeuren en gevoeligheden ervaren. Bovendien bevat onze mond ook heel wat bacteriën die nutriënten afbreken en onze smaakperceptie direct beïnvloeden.

3. Beloningssysteem – goesting hebben

De motivatie of de goesting zorgt voor extra ongeplande maaltijden met dus hogere energie-inname. De ene persoon is gevoeliger voor beloning dan de andere. Deze beloningsgevoeligheid beïnvloedt eetgedrag: van extern eten en impulsiviteit tot eetbuien, binge-eating. Dit dopamine-gestuurde mechanisme van eetdrang wordt bij obesitas fysiologisch minder onderdrukt. Psychologisch gezien includeer je best een beloningsperspectief in een interventie, maar dit is niet simpel in de praktijk.

4. Cognitie, inhibitie en emotie

Dankzij de wisselwerking tussen emoties (amygdala) en controle hebben over impulsen die binnenkomen (prefrontale cortex) gaan we niet alles opeten wat we zien. Chronische stress kan bijdragen aan ongezond eetgedrag, ten eerste door het honger- en verzadigingsgevoel te veranderen. Cortisol zorgt namelijk voor een stijging van NPY (eetlust) en een minder goede werking van leptine (verzadiging) en insuline. Ten tweede vermindert de cognitieve controle en wordt het beloningssysteem getriggerd door cortisol, waardoor we meestal meer zin hebben in belonende voeding (calorierijk, vetrijk, suikerrijk). Interventies kunnen ingrijpen op het trainen van aandacht, inhibitie en emotieregulatie bij de preventie en behandeling van overgewicht en obesitas.

Bacteriën in ons lichaam beïnvloeden ons eetgedrag via bovenstaande mechanismen. Interventies die hierop inspelen staan nog niet op punt, maar zijn veelbelovend. Gezonde voedingskeuzes blijven de basis voor een goed gereguleerd appetijt. Onderzoekers ontdekken een stijgend aantal hormonen, neurotransmitters, inflammatieparameters en metabolieten voor farmaceutische toepassing of gepersonaliseerd advies. Eetgedrag is verbonden met andere leefstijlfactoren (zie fiche ALLES en eetcompetenties) en de omgeving (voedselprikkels, sociale omgeving, natuur,…).

Algemene tips

  • Bewust zijn van emotioneel eten (dagboek, mindful eten)
  • Emotieregulatie: voorkom stress of los stressor op (tip: www.checkjezelf.be)
  • Zelfregulatie: een gezonde omgeving creëren waarin de gezonde keuze makkelijker is, zonder honger boodschappen doen, voldoende water drinken, tandenpoetsen na avondeten
  • Investeren in andere activiteiten: de natuur opzoeken, muziek maken of beluisteren, lachen, sociale activiteiten doen
  • Prebiotica: voldoende vezels eten
  • Probiotica: nog veel onbeantwoorde vragen, meeste bewijs voor bepaalde gefermenteerde melkproducten
  • Voed je hersenen: gezonde voedingsmiddelen zijn effectiever dan supplementen

Vraag en antwoord

De informatie rond ‘Toertje brein’ ging nogal snel en vond ik net het interessantste. Heeft u daar nog bijkomende tekst/artikels/lectuur over die u ons kan aanbevelen (buiten de bronnen aan het einde)?

Er zijn maar weinig teksten die de verschillende breinregio’s of perspectieven van voedingsinname samen behandelen. Dit zijn werken van 10-20 pagina’s:

  • Farr, O. M., Li, C. R., & Mantzoros, C. S. (2016). Central nervous system regulation of eating: Insights from human brain imaging. Metabolism: clinical and experimental65(5), 699–713. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2016.02.002. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834455/
    Toelichting: een wetenschappelijk artikel dat die mix van aspecten wel integreert en ingaat op breinregio’s, mits wat ingewikkelder verwoord want vanuit hersenbeeldvorming perspectief
  • Hopkins, M., Blundell, J., Halford, J., et al. The Regulation of Food Intake in Humans. [Updated 2016 Mar 30]. In: Feingold, K. R., Anawalt, B., Boyce, A., et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278931/
    Toelichting: een iets makkelijker verwoord stuk vanuit een hormonaal perspectief dat ook eens fysieke activiteit meeneemt

Daarnaast, een zeer uitgebreid (400pagina’s) boek uit 2013: “Blundell, J. &  Bellisle, F. (Eds) (2013). Satiation, satiety and the control of food intake. Cambridge: Woodhead Publishing.

Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.