World Children's Day - samen het welzijn van kinderen verbeteren

Op 20 november vieren de Verenigde Naties World Children’s Day. Ter gelegenheid van deze dag rond samenwerking en aandacht voor het welzijn van kinderen, zetten we graag nog eens ons basisdraaiboek rond kinderen met eet- en gewichtsproblemen in de kijker.

Als hulpverlener vind je er info rond rond de inschatting en zorg bij kinderen met eetproblemen, overgewicht of ondergewicht. De focus ligt op kinderen tot 12 jaar.

 • Hoofdstuk 1 beantwoordt heel wat basisvragen. Zijn eetproblemen ‘normaal’ bij kinderen? Zijn overgewicht of ondergewicht per definitie een probleem? Hoe kunnen we een gevoelig thema als gewicht bespreken?
 • Hoofdstuk 2 geeft je de info die je nodig hebt om de gewichtsstatus en -evolutie van een kind in te schatten. 
 • Hoofdstuk 3 spitst toe op de eetproblemen en -stoornissen die we zien bij (jonge) kinderen: denk aan sensorische voedselaversie, ARFID (vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis), of early-onset anorexia nervosa.
 • Hoofdstuk 4 en 5 gaan in op respectievelijk de risicofactoren en gevolgen van eet- en gewichtsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan eetproblemen als gevolg van een medische of biologische oorzaak, of als gevolg van een ontwikkelingsstoornis zoals ASS.  
 • In hoofdstuk 6 geven we de basisprincipes van inschatting en aanpak mee rond overgewicht, voedingsproblemen en eetstoornissen.

Je vindt binnen het draaiboek ook tal van fiches en andere ondersteuningsmaterialen. Neem meteen een kijkje op www.draaiboeken.eetexpert.be/basisdraaiboek-kinderen!

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.