Wereld Eetstoornis dankbaarheidsdag

2 juni 2022

Online event

Op 2 juni 2022 van 10u tot 11u ben je van harte welkom op ons online dankbaarheidsevent.

Herbekijk het event hier

Tijdens dit dankbaarheidsevent nemen we de tijd om alle zorgers uitgebreid te bedanken voor hun ondersteuning bij de zorg voor eetstoornissen. Maar tijdens het event wordt ook de nieuwe online toolkit voor ouders gelanceerd en wordt de Paarse Pluim Persprijs toegekend.

Zorg voor zorgers

Eetstoornissen treffen wereldwijd naar schatting 70 miljoen mensen. Ook in Vlaanderen merkten we doorheen de coronapandemie een stijging in het aantal mensen dat zich aanmeldde voor hulp. Op deze 7de Wereld Eetstoornis Actiedag werken meer dan 250 organisaties uit meer dan 50 landen samen om meer aandacht en begrip te creëren voor de problematiek bij eetstoornissen.

We willen mensen die zorg dragen voor een persoon met een eetstoornis in de spotlights zetten. Ouders en familieleden, maar ook hulpverleners die zich dag in dag uit inzetten om gepaste zorg te bieden, beleidsmakers die binnen wat mogelijk is zoeken naar goede zorgorganisatie, mediamakers die mooi werk maken van doordacht communiceren,….

Dankbaarheid

Herstellen van een eetstoornis doe je zelf, maar nooit alleen. Het hele netwerk rond de persoon met een eetstoornis wordt erdoor beïnvloed. Daar willen we vandaag extra erkenning aan geven. Ouders en de vele supporters aan de zijlijn: dankjewel!

De voorbije jaren hebben ons allen erg uitgedaagd. We hebben gezien hoe ook veel hulpverleners en organisaties heel erg hun best hebben gedaan om de zorg zo goed mogelijk te organiseren. Nieuwe initiatieven zagen het licht, hulpverleners breidden hun aanbod uit, er kwamen veel nieuwe hulpverleners bij en er kwam nieuw aanbod: groepsaanbod, online aanbod, familietherapie, ….

Om al deze zorgers te bedanken organiseren ANBN en Eetexpert een online dankbaarheidsevent.

Programma online event

 • 10u – Dank aan zorgverleners
 • 10u15 – Dank aan ouders + lancering toolkit eetstoornissen voor ouders
 • 10u30 – Dank aan media + uitreiking paarse pluim persprijs
 • 10u45 – Dank aan beleid + voorstelling provinciale eetstoornis ankers

Paarse pluim

Met de Paarse Pluim Persprijs gaan Eetexpert en ANBN voor het eerst op zoek naar mensen of productieteams die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om het thema eetstoornissen op een respectvolle en genuanceerde manier onder de aandacht te brengen.

Toolkit eetstoornissen voor ouders

Wie zorgt voor een persoon met een eetstoornis wordt plots geconfronteerd met een grote uitdaging. Wanneer je als ouder, partner, familielid of vriend het nieuws krijgt dat iemand die je graag ziet een eetstoornis heeft, kan dat veel emoties bij je losmaken. We horen vaak dat mensen zoekend zijn in hoe ze het beste kunnen reageren. Eten lijkt zo vanzelfsprekend, tot het dat plots niet meer is. Zien hoe je kind of partner zo aan het worstelen is, kan een gevoel geven van angst, machteloosheid, onzekerheid en ook uitputting als de kritieke situatie lange tijd aanhoudt. Handvatten ter ondersteuning zijn meer dan welkom.

Daarom ontwikkelden het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert vzw en patiënten- en familieorganisatie ANBN vzw een digitale toolkit voor ouders:

Maak je je zorgen om het eetgedrag en de leefstijl van je kind? In de toolkit krijg je informatie, tips en advies bij haperend eetgedrag en bij ernstigere eetproblemen. Vragen die aan bod komen zijn o.a.: Hoe kan je als ouder het best reageren, waar kan je terecht voor hulp, hoe ga je om met overweldigende gevoelens,…

Bekijk hier de toolkit

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.