Toolkit voor sportclubs

November 2022

Alles op één plek

Vlaanderen telt meer dan 25.000 sportclubs, met bijna anderhalf miljoen leden. Om die clubs te ondersteunen, sloegen verschillende organisaties de handen in elkaar. Het resultaat is een slimme sporttoolkit. Alle handige tools, inspirerende projecten en praktische ondersteuningsmiddelen zijn vanaf nu op één plek terug te vinden: de toolkit voor sportclubs.

 • Sportclub verzekeren, hoe doe je dat?
 • Slimme EHBO-koffer
 • Informatie over financiële en sporttechnische ondersteuning
 • Eetstoornissen herkennen en signaleren
 • Sportterrein rookvrij maken
 • Gezonde voeding in de kijker zetten

Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten, nuttige informatie en inspiratie om sportclubs te ondersteunen én gezonder te maken.

Een initiatief van de netwerkgroep vrije tijd

Dit is een initiatief van de netwerkgroep vrije tijd die opgericht is vanuit de partnerorganisatie ondersteuning setting gericht werken (PO OSW). Het doel van deze netwerkgroep? Versterkte samenwerking tussen organisaties die werken aan preventie en meer stroomlijning van hun aanbod, onder andere naar sportclubs. 

PO OSW wordt gefinancierd door het agentschap Zorg en Gezondheid. Sport Vlaanderen is lid van de netwerkgroep vrije tijd.

Eetstoornissen voorkomen, herkennen en signaleren

Eetexpert zette mee de schouders onder dit initiatief. Sportclubs hebben een belangrijke plaats in het leven van hun leden. Dat geeft hen potentieel om sporters te versterken. Maar eveneens worden sportorganisaties hierdoor regelmatig geconfronteerd met problemen die bij hun sporters leven. Sporters blijken vatbaarder voor eetproblemen in vergelijking met niet-sporters. Ook leven thema’s zoals uiterlijk, gewicht en voeding, actief in een sportclub. Daarom wilt Eetexpert sportorganisaties ondersteunen bij het voorkomen van, het vroegtijdig herkennen en verwijzen naar hulp bij eet- en gewichtsproblemen in de sportclub.

Bekijk de toolkit!

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.