Informatie voor sporters
Inhoudsopgave

Sport en eetproblemen

Sporter

Terug

Als sporter kan je met heel wat vragen zitten rond eetproblemen of eetstoornissen. Op deze pagina willen we jou antwoorden geven op vragen en je ondersteunen bij de zoektocht naar gepaste hulp. Je staat er niet alleen voor !

Heb ik een eetprobleem of een eetstoornis?

Wil je zelf eens controleren welke de signalen zijn voor de verschillende vormen van eetstoornissen? Wil je nagaan wat de signalen zijn voor anorexia of boulimia? Wil je weten wanneer je kan spreken over vreetbuien? Op de website van Sport Vlaanderen vind je een oplijsting van mogelijke signalen van anorexia, boulimia en eetbuien: Hoe herken je als (top)sporter een eetprobleem?

Herken je jezelf hierin? Heb je twijfels? Of heb je gewoon vragen? Neem contact op via onze verwijshulp, wij zoeken met je mee.

(Hoe) moet ik hulp zoeken ?

Herken je jezelf in één van de volgende situaties? Dan vind je hier alvast wat meer informatie.

‘Ik word aangesproken, maar wil het er niet over hebben’
‘Ik wil mijn probleem kwijt, maar weet niet tegen wie ik het moet zeggen’
Moet mijn trainer het weten?’
‘Hoe kan ik het zeggen?’
‘Wat gaat er gebeuren als ik het zeg?’

Bij Eetexpert beschikken we over een lijst met contactgegevens van ervaren sportpsychologen en sportdiëtisten die vertrouwd zijn met het werken rond eet- en gewichtsproblemen. Stuur ons een bericht met leeftijd, woonplaats en korte beschrijving van je vraag. Wij bezorgen je dan zo snel mogelijk enkele contactgegevens van hulpverleners in je buurt.

Getuigenissen

Eet- en gewichtsproblemen roepen heel wat moeilijke gevoelens en ervaringen op. Op deze pagina vind je enkele getuigenissen van collega sporters over wat zij ervaarden en welke thema’s hen bezighielden. Brengen deze thema’s ook bij jou veel teweeg? Aarzel dan niet om hierover iemand in vertrouwen te nemen, dat kan een vriend of familielid zijn, een trainer of een hulpverlener.

De thema’s zijn:

  • Diëten
  • Mijn lichaam
  • Ik ben dun, dus ik win!
  • Controle
  • Overeten
  • Over eenzaamheid en verveling
  • Niets lukt op dit moment!
  • Geblesseerd
  • Mijn coach pusht me
  • Ik voel me altijd bekeken
  • Mijn sport = mijn identiteit
  • De weegschaal

Spreek je graag met een ervaringsdeskundige of lotgenoten? De vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa (Anbn) is een informatie- en ontmoetingsplaats waar iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen welkom is. Zij organiseren eveneens ontmoetingsmomenten waar iedereen die kampt met eetproblemen of een eetstoornis (ook mensen buiten de sportwereld) terecht kunnen. Centraal staat zelfhulp: mensen helpen mensen.

Ook internationaal getuigen sporters over hun zoektocht naar een evenwichtig eetpatroon. Neem gerust ook een kijkje op de volgende websites:

Wat is gezond?

Als sporter wil jij je lichaam goed verzorgen, door gezond te leven. Maar wat is dat nu? Veel mensen denken daarbij dat gezond leven betekent dat je gezonde voeding eet en veel beweegt. Maar een gezonde leefstijl gaat over meer dan alleen wat je eet en hoeveel je beweegt. Het gaat om het vinden van een evenwicht tussen meerdere domeinen in je leven.

Waar vind ik goede informatie over voeding en eten?

Als sporter heb je extra noden op vlak van voeding. Voeding is dé brandstof voor je lichaam. Bij Eetexpert zetten we in op het versterken van eetvaardigheden, ook wel eetcompetenties genoemd. Deze vaardigheden vormen dé basis voor evenwichtig eetgedrag. Evenwichtig eetgedrag staat daarbij voor meer dan alleen de voeding die je eet. Onderzoek toont aan dat mensen met stevige eetvaardigheden minder symptomen en kenmerken van eetstoornissen rapporteren. Deze fiche neemt je mee op weg rond de vier eetvaardigheden: Fiche

De vier eetvaardigheden zijn voor elke sporter belangrijk, onafhankelijk of je als recreant of professionele atleet sport. De invulling ervan verschilt wel en wordt voor elke sporter individueel bepaald onder meer op basis van je leeftijd, geslacht, beoefende sport en het sportstadium waarbinnen je traint.

Onthoud daarbij: De basis voor elke sporter is een evenwichtig voedingspatroon.
Als recreatieve sporter levert een afwisselend eetpatroon, volgens de voedingsdriehoek, je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Wie meer prestatiegericht traint (2-3 trainingen of +- 5u training per week) kan deze uitbreiden met sportvoeding.

Gezond sporten biedt onderbouwde informatie over toereikende voeding én bespreekt veel voorkomende vragen rond voeding. Ze zijn een betrouwbare partner voor sporters als het gaat over (sport)voeding en veilig sporten in het algemeen.

Ben je op zoek naar begeleiding bij je eetgedrag of voedingskeuze? Wij verwijzen je graag naar een ervaren sportdiëtist. Neem contact op met onze verwijslijn met vermelding van je leeftijd, woonplaats en een korte beschrijving van je vraag.

Versterkende materialen rond lichaamsbeeld en lichaamsbeleving

Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.