Publicatie resultaten Preventiebarometer.

30 maart 2023

Het afgelopen jaar voerde Sciensano in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de 1ste Preventiebarometer uit. Het doel was om de levensstijl en factoren gelinkt aan deze levensstijl te bevragen in de Vlaamse populatie. Naast leefstijlgewoonten werd er ook gepolst naar intenties en kennis om deze gewoontes te veranderen.

In november 2022 werden de eerste resultaten i.v.m. middelengebruik gepubliceerd. Zie hier. Recent werden ook de resultaten rond eetgedrag en beweeggedrag gepubliceerd.

Uit deze resultaten blijkt dat 34.3 % van de Vlaamse bevolking overgewicht heeft en 16.4% obesitas. Daarnaast blijkt dat 48.4% van de Vlaamse bevolking dagelijks fruit eet en 67.6% eet dagelijks groenten. Uit de resultaten blijkt verder dat 15.1% dagelijks gesuikerde frisdrank drinken 26.9% dagelijks zoete of zoute snacks eet. Iets minder dan 7 op de 10 personen (67,5%) geeft echter aan de intentie te hebben om in de volgende 12 maanden gezonder te eten.

Een volledig overzicht van de resultaten voor eetgedrag vind je hier. De resultaten voor beweging en sedentair gedrag zijn hier te vinden.

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.