Person-first taal, een gezamenlijk statement van organisaties die werken rond obesitas.

Verschillende organisaties waaronder de European Childhood Obesity Group (ECOG), de European Association for the Study of Obesity Childhood Obesity Task Force (EASO COTF) en de World Obesity Federation (WOF) publiceren een gezamenlijk statement voor het gebruik van person-first taal in de zorg voor kinderen met obesitas.

Ze moedigen iedereen die voor kinderen zorgt, die met kinderen werkt en hen ondersteunt aan om person-first taal “kind met obesitas” te gebruiken en kinderen en jongeren niet te definiëren op basis van hun ziekte. Door person-first taal te gebruiken wordt de nadruk gelegd op het kind of de jongere in plaats van op het gewicht en lichaamsvorm. Door person-first taal te gebruiken hoopt men gewichtsstigmatisering en discriminatie tegen te gaan.

Het statement is hier te vinden.

In The Lancet werd in 2020 eveneens een statement gepubliceerd over het belang van taalgebruik in de bejegening van patiënten met obesitas.

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.