Nieuwe resultaten preventiebarometer: geestelijke gezondheid

Sciensano stelt nieuwe resultaten van de preventiebarometer voor. Het afgelopen jaar voerde Sciensano in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de 1ste Preventiebarometer uit. Het doel was om de levensstijl en factoren gelinkt aan deze levensstijl te bevragen in de Vlaamse populatie. Naast leefstijlgewoonten werd er ook gepolst naar intenties en kennis om deze gewoontes te veranderen.

In november 2022 werden de eerste resultaten i.v.m. middelengebruik gepubliceerd. In maart werden ook de resultaten rond eetgedrag en beweeggedrag gepubliceerd. Deze week volgden de resultaten rond geestelijke gezondheid.

Sciensano geeft aan dat volgens deze resultaten 29,4% van de deelnemers een slechte geestelijke gezondheid rapporteert. Bovendien rapporteert 71,7% van de deelnemers een matige levenstevredenheid, 18,6% een hoge en 9,8% een lage levenstevredenheid. Daarnaast geeft 50.7% van de deelnemers aan de komende 12 maanden stappen te willen zetten om hun geestelijke gezondheid te versterken. Dit komt sterker naar voor bij personen die een minder goede geestelijke gezondheid of een lagere levenstevredenheid aangeven.

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.