Nieuwe resultaten HBSC studie

Net voor de start van de zomervakantie publiceerden de onderzoekers van de HBSC studie hun nieuwe resultaten rond voeding, eet- en beweeggedrag. De HBSC studie wordt 4-jaarlijks uitgevoerd bij jongeren tussen 11 en 18 jaar. De laatste onderzoeksronde dateerde van 2018 en in 2022 werden nieuwe data verzameld.

De meest opvallende bevinding was een stijging in de prevalenties voor overgewicht en obesitas ten opzichte van 2018. Uit de data van 2022 bleek dat 21.7% van de jongeren tussen 11 en 18 jaar overgewicht of obesitas had, in 2018 was dit 13.8%. Het is moeilijk om voor deze stijging een éénduidige verklaring te formuleren. Bepaalde aspecten rond voeding werden niet bevraagd in de HBSC studie (bijvoorbeeld consumptie van zoute/zoete snacks) en ook de prevalenties van verstoord eetgedrag (eetbuien, emotie-eten, enz…) werden niet nagegaan.

We weten dus niet hoe het komt dat de prevalentie in overgewicht en obesitas bij jongeren is toegenomen. Mogelijk speelde de coronapandemie een rol, op basis van de gegevens uit de COVID-gezondheidsenquêtes bleek er ook bij volwassenen een toename in de prevalenties voor overgewicht en obesitas.

Het persbericht is hier te vinden.

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.