De nieuwe fiches voor ouders zijn er!
AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.
Woensdag 31 mei 2023
Het traject ter versterking van jongeren in hun leefomgeving is afgelopen jaar verder uitgebreid in alle settings rond jongeren: thuis, op school, in de sportclub, in het jeugdwerk, in de buurt en in de zorg. In al deze settings wordt gewerkt aan een uniforme gezondheidsversterkende boodschap die gericht is op het bevorderen van een gezonde leefstijl waarbij het verhogen van lichaamstevredenheid, mentaal welbevinden en slaaphygiëne voorop staan naast het versterken van eetcompetenties en gezond beweeggedrag. (gezonde leefstijl = A.L.L.E.S).
De preventiewerkers van de Vlaamse LOGO’s helpen bij de inzet op een brede gezonde leefstijl: ‘Een gezonde leefstijl = ALLES’ met ook aandacht voor lichaamstevredenheid, emotieregulatie en slaaphygiene naast inzet op goede eetvaardigheden en gepaste beweging.
Logomedewerkers zorgen voor vorming, verspreiding van materialen en vooral voor contact met de settings waar jongeren verblijven: steden en gemeentebesturen, scholen, sportclubs, en jeugdwerk.
Gezondheidsprofessionals van steden en gemeenten maken het werken aan een gezonde leefstijl erg concreet in hun gemeente.
Enkele voorbeelden
In de schoolsetting zorgen schoolteams en ouderraden voor een groeiondersteunende omgeving die jongeren vooruit helpt. Er waren schoolacties in Rotselaar, Kappelle op den Bos, Antwerpen, Gent, …
Ook de CLB-ers zetten zich afgelopen jaar erg groeiondersteunend naast de jongeren. Ken je hun nieuwe bevraging al voor 15 jarigen ? In ‘Gezond Leven Check het Even’ kan de jongere zelf een check doen van eigen gezondheidsthema’s, en aangeven welke info of hulp nodig is. Bovendien gaan CLB-ers ook in gesprek met jongeren die signalen geven dat er iets ‘hapert’ en leiden zonodig toe tot gepaste hulp.
We werkten intensief samen met de partnerorganisaties Gezond sporten, ICES, het centrum voor ethiek in de sport en Sport Vlaanderen aan concrete aanbevelingen, nieuwe fiches, en vormingsaanbod in de sportcontext.
En specifiek voor sportclubs ontwikkelden we samen met Gezond Leven de methodiek ‘gezond eten in de sportclub’ voor een gezonde én niet stigmatiserende omgeving.
Je vindt alle nieuwe materiaal via www.eetexpert.be/sport
Ook jeugdmonitoren in het jeugdwerk zetten zich in voor het uitwerken van een positieve en niet stigmatiserende omgeving rond jongeren in volle groei. Op hun vraag zijn recent vormingen en fiches uitgewerkt die een brede leefstijl ondersteunen op kamp en op het speelplein (gezonde leefstijl =ALLES)
Heel wat eerstelijnszones organiseerden afgelopen maanden gerichte vormingen voor hun eerstelijnswerkers ivm het reageren op haperend eetgedrag en het inschatten van eetproblemen. Zij verspreiden mee het eerstelijnsdraaiboek en de bijhorende werkmaterialen.
Kijk hier naar de consultatieondersteuning, de ernstinschatting en het draaiboek voor eerstelijnsbegeleiding dat we samen met eerstelijnsmedewerkers hebben ontwikkeld : https://kc.eetexpert.be/onze-materialen/materiaal-per-beroep/welzijnswerker/
Sinds dit voorjaar kunnen jongeren met haperend eetgedrag ook 1x gratis, en 8 x goedkoop (11 euro) terecht bij een eerstelijnspsycholoog in hun buurt. Jongeren met een eetstoornis kunnen terecht bij een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog (max 20 x à 11 euro). Heel wat ELP’s en G-ELP’s zorgen voor extra aanbod. Op vraag van de FOD werkten we voor deze ELP en G-ELP’s specifieke draaiboeken en webinars uit ter hunner ondersteuning.
Een nieuw gesubsidieerd aanbod is in uitbouw in samenwerking met FOD. We houden je op de hoogte!