Wereld eetstoornisdag 2023: Preventiewerkers en zorgverstrekkers

Nieuwe initiatieven met  preventiewerkers en zorgverstrekkers

Woensdag 31 mei 2023

Preventiewerkers 

Het traject ter versterking van jongeren in hun leefomgeving is afgelopen jaar verder uitgebreid in alle settings rond jongeren: thuis, op school, in de sportclub, in het jeugdwerk, in de buurt en in de zorg. In al deze settings wordt gewerkt aan een uniforme gezondheidsversterkende boodschap die gericht is op het bevorderen van een gezonde leefstijl waarbij het verhogen van lichaamstevredenheidmentaal welbevinden en slaaphygiëne voorop staan naast het versterken van eetcompetenties en gezond beweeggedrag. (gezonde leefstijl = A.L.L.E.S).

Pluim aan de Logo medewerkers

De preventiewerkers van de Vlaamse LOGO’s helpen bij de inzet op een brede gezonde leefstijl:  ‘Een gezonde leefstijl = ALLES’ met ook aandacht voor lichaamstevredenheid, emotieregulatie en slaaphygiene naast inzet op goede eetvaardigheden en gepaste beweging. 

Logomedewerkers zorgen voor vorming, verspreiding van materialen en vooral voor contact met de settings waar jongeren verblijven: steden en gemeentebesturen, scholen, sportclubs, en jeugdwerk. 

Pluim aan Steden en gemeenten

Gezondheidsprofessionals van steden en gemeenten maken het werken aan een gezonde leefstijl erg concreet in hun gemeente.

Enkele voorbeelden

 • De stad Sint Niklaas maakte bij onze ALLES-fiche een groeigezond-waaier met activiteiten in de buurt die ondersteunen bij een gezonde leefstijl.
 • De stad Mechelen maakte een gezondheidswandeling bij onze ALLES Fiche.
 • De gemeente Schoten bracht alle eerstelijnswerkers samen rond het belang van een gezonde leefstijl in ALLES als basis voor een gezonde buurt.
 • Stad Gent startte een project ter versterking van een gezonde leefstijl, en focust nu verder op het uitbreiden van ‘lichaamstevredenheid’. 

Pluim aan heel wat schoolteams, ouderraden en CLB-ers in de schoolcontext 

In de schoolsetting zorgen schoolteams en ouderraden voor een groeiondersteunende omgeving die jongeren vooruit helpt. Er waren schoolacties in Rotselaar, Kappelle op den Bos, Antwerpen, Gent, … 
Ook de CLB-ers zetten zich afgelopen jaar erg groeiondersteunend naast de jongeren. Ken je hun nieuwe bevraging al voor 15 jarigen ? In ‘Gezond Leven Check het Even’ kan de jongere zelf een check doen van eigen gezondheidsthema’s, en aangeven welke info of hulp nodig is. Bovendien gaan CLB-ers ook in gesprek met jongeren die signalen geven dat er iets ‘hapert’ en leiden zonodig toe tot gepaste hulp.  

Pluim aan sportorganisaties en sportclubs

We werkten intensief samen met de partnerorganisaties Gezond sporten, ICES, het centrum voor ethiek in de sport en Sport Vlaanderen aan concrete aanbevelingen, nieuwe fiches, en vormingsaanbod in de sportcontext.

En specifiek voor sportclubs ontwikkelden we samen met Gezond Leven de methodiek ‘gezond eten in de sportclub’ voor een gezonde én niet stigmatiserende omgeving. 

Je vindt alle nieuwe materiaal via www.eetexpert.be/sport  

Je vindt alle nieuwe materiaal voor de sportcontext op onze pagina eetexpert.be/sport 

Pluim aan jeugdwerkers

Ook jeugdmonitoren in het jeugdwerk zetten zich in voor het uitwerken van een positieve en niet stigmatiserende omgeving rond jongeren in volle groei. Op hun vraag zijn recent vormingen en fiches uitgewerkt die een brede leefstijl ondersteunen op kamp en op het speelplein (gezonde leefstijl =ALLES) 

Kijk mee naar concrete inkomende vragen jeugdwerk waarmee we aan de slag zijn

Zorgverstrekkers 

Pluim aan eerstelijnsmedewerkers 

Heel wat eerstelijnszones organiseerden afgelopen maanden gerichte vormingen voor hun eerstelijnswerkers ivm het reageren op haperend eetgedrag en het inschatten van eetproblemen. Zij verspreiden mee het eerstelijnsdraaiboek en de bijhorende werkmaterialen. 

Kijk hier naar de consultatieondersteuning, de ernstinschatting en het draaiboek voor eerstelijnsbegeleiding dat we samen met eerstelijnsmedewerkers hebben ontwikkeld : https://kc.eetexpert.be/onze-materialen/materiaal-per-beroep/welzijnswerker/

Pluim aan Eerstelijnspsychologen (ELP en G-ELP) binnen de conventie

Sinds dit voorjaar kunnen jongeren met haperend eetgedrag ook 1x gratis, en 8 x goedkoop (11 euro) terecht bij een eerstelijnspsycholoog in hun buurt. Jongeren met een eetstoornis kunnen terecht bij een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog (max 20 x à 11 euro). Heel wat ELP’s en G-ELP’s zorgen voor extra aanbod. Op vraag van de FOD werkten we voor deze ELP en G-ELP’s  specifieke draaiboeken en webinars uit ter hunner ondersteuning. 

Getuigenis van Taaike, ELP en G-ELP in West Vlaanderen over het aanbod binnen de conventie voor jongeren met eetproblemen

Gespecialiseerde zorg, intensieve familietherapie en deeltijdbehandeling

Een nieuw gesubsidieerd aanbod is in uitbouw in samenwerking met FOD. We houden je op de hoogte!

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.