Herstelondersteunende rol van ouders bij eetstoornissen: van toolkit naar een ambulant groepsaanbod voor ouders

Voor ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft, ontwikkelde Eetexpert reeds vorig jaar een online “Toolkit eetstoornissen voor ouders”: https://kc.eetexpert.be/ouders/ .Deze toolkit ondersteunt en informeert ouders laagdrempelig via webcontent.

Dit jaar kwam er naast de laagdrempelige toolkit voor ouders ook materiaal voor hulpverleners die ouders willen ondersteunen. Eetexpert werkte een oudertraining uit voor ambulante hulpverleners die een groepsaanbod voor ouders willen aanbieden.

Dit materiaal bestaat uit een informatiepakket voor ouders en een zelfstudiepakket  om de training te geven. Bij het zelfstudiepakket krijg je ook een draaiboek met materiaal om de training te geven en krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een online supervisiegroep “groepsaanbod voor ouders” ter ondersteuning van hulpverleners die met het materiaal aan het werk gaan.

In de oudertraining krijgen ouders informatie over:

 • wat een eetstoornis is;
 • de rol die zij als ouder kunnen opnemen;
 • hoe maaltijdondersteuning geboden kan worden;

en hoe ouders emotionele ondersteuning kunnen bieden in het herstelproces.

Om ouders toelichting te geven over de lichamelijke aspecten van eetstoornisen werd in samenwerking met dr. Maura Sisk (huisarts) ook videomateriaal uitgewerkt om ouders een antwoord te bieden op de volgende vragen:

Inmiddels gingen er reeds op verschillende plekken in Vlaanderen groepen voor ouders van start. In het najaar zullen er nieuwe groepen opstarten.

Meer nieuws
 • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

  AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

 • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

  JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

 • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

  JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

 • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.