COVID-19 dossier Eetexpert

Zelfzorg voor hulpverleners en cliënten

Voor iedereen

Tips Rode Kruis – stress in tijden van Corona 

Deze periode is voor elk van ons een uitdaging: de normale werkstructuur is verstoord, de dagelijkse sociale contacten zijn geen evidentie meer, we kampen met angst en onzekerheid. Rode kruis Vlaanderen geeft ook tips om ons mentaal welzijn te verzorgen. Meer info en de bijhorende poster vind je hier

Eerste hulp bij psychische problemen

De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid publiceerde algemene tips, gebaseerd op “Eerste Hulp Bij Psychische problemen” om iemand in je naaste omgeving te steunen die het in deze periode moeilijk heeft. Je vindt ze hier. En het Rode Kruis lanceerde rond hetzelfde thema de app ‘Houvast’. Zie www.rodekruis.be/ehbp.

Meertalige informatieve affiches 

Het  Agentschap Zorg en Gezondheid  biedt  posters met preventieve maatregelen (‘Hoe kan je besmetting voorkomen?’), fiches met basisinfo (‘samenvatting maatregelen’)  en links naar nuttige websites aan op hun website. Bovendien zijn deze in meerdere talen beschikbaar, en ook beschikbaar als gesproken vertalingen.  Alle posters en informatie vind je hier.  

Zorgen voor morgen: #checkcheckcheckjezelf

Op de website “Zorgen voor morgen” van het Agentschap Zorg en Gezondheid vind je praktische tips om goed voor jezelf te zorgen. 

Voor de zorg

De Zorgsamen

De zorgsector geeft vandaag alles wat ze heeft. We zitten midden in een gezondheidscrisis van een nooit geziene omvang. De Covid-19-pandemie heeft een enorme impact op wie in de zorg werkt: artsen, zorgpersoneel en iedereen die achter de schermen bijdraagt om het systeem draaiende te houden. Niet één week, niet twee weken, maar nog wekenlang. Het “samen de zorg organiseren”, nu en na de crisis, is een grote uitdaging. 

Het is cruciaal om de medewerkers in de zorg mentaal te ondersteunen en hun veerkracht te laten behouden om uitval te voorkomen. Dat is nu belangrijk, maar ook nadat de meest acute fase van de crisis zal geweken zijn. Het is te verwachten dat de druk op de gezondheidszorg nog maanden zal aanhouden. Een toestroom aan patiënten, die nu geen beroep doen op gezondheidszorg, zullen nadien de druk op het systeem en onze medewerkers verder doen toenemen. Zorgen voor de zorgende – ook na de acute fase –  is daarom geen “nice to have” maar een absolute noodzaak in deze uitzonderlijke tijden. 

In samenwerking met de VVKP en een reeks partners uit de bredere gezondheidszorg lanceert Zorgnet-Icuro De ZorgSamen. Dit platform wil via een trapsgewijze aanpak het mentaal welbevinden van alle medewerkers in zorg en welzijn gericht ondersteunen. De ZorgSamen is er voor iedereen die werkt in de zorg, ongeacht hun statuut of functie: artsen, verpleegkundigen, middenkader, logistiek en administratief medewerkers, schoonmaak- en keukenmedewerkers… en ongeacht de zorgsetting waarin ze werken: in ziekenhuizen, woonzorgcentra, eerste lijn, welzijn of thuiszorg. 

Naar het platform

Help in de zorg

Via een nieuw platform Help in de zorg van VDAB kunnen zorginstellingen vacatures plaatsen wanneer zij nood hebben aan personeelsondersteuning. Werkzoekenden vinden (incl. tijdelijk werklozen, jobstudenten, freelancers) hun weg naar deze jobs. Het gaat vooral over ondersteunende jobs waarvoor geen specifieke zorgkwalificaties nodig zijn, maar die het zorgpersoneel kunnen ontlasten. Denk bijvoorbeeld aan onthaalfuncties, administratie, logistiek enzoverder.

Via Help de helpers kunnen zorg- en welzijnsvoorzieningen op zoek naar vrijwilligers voor medische en niet-medische ondersteuning. Zowel zorgvoorzieningen als kandidaat-helpers kunnen er zich registreren.

Voor personen met een eetstoornis

Thuisblijven, lege rekken in de winkel, non-stop nieuwsberichten over het coronavirus, … Het is een rare tijd. En de ingrijpende maatregelen hebben een impact op ons allemaal. Als je kampt met een eetstoornis of andere psychische problemen, dan kan je je extra kwetsbaar voelen en even de kluts kwijt zijn. Het zijn heftige tijden. Daarom zetten we enkele tips voor jou op een rij. Je staat er niet alleen voor!

Je hebt hulp nodig 

Bij wie kan je terecht ? Hoe zal jouw therapie of behandeling eruit zien de komende tijd? Onzekerheid en allerlei veranderingen kunnen veel stress geven. Het is oké om je verward, overweldigd, angstig,… te voelen. Coronavirus of niet, je hebt hulp nodig . Verken met ons de mogelijkheden, en maak concrete afspraken.

Zelfhulp

Je kan starten met bibliotherapie. Volgende boeken zijn zelfwerk-boeken en kunnen je mogelijks al een eind op weg helpen. Deze boeken helpen je bij het maken van schrijfopdrachten die je kan meenemen na de coronaweken bij een inschattingsgesprek bij een hulpverlener. 

  • Door dik en dun – alles over eetstoornissen (W. Vandereijken)
  • Overwin je eetbuien (C. Fairburn)
  • Boulimia en eetbuien overwinnen in 10 stappen (J. Vanderlinden)
  • Anorexia nervosa overwinnen in 13 stappen (J. Vanderlinen)
  • Gids voor het herstel van eetstoornissen (G. Noorderbos)
  • Eetstoornissen (B. en D. Bisschop)
  • Uit de ban van eetbuien (J. Kortink)
  • Eerste hulp bij eetbuien (J. Kortink)

Online hulp

Via onze verwijshulp kunnen we je in contact brengen met hulpverleners.

Ik zoek hulp

Lotgenotenorganisaties

Je kan ook aansluiten bij de online chatforums en telefoonpermanentie van lotgenotenorganisaties.

Me-time inplannen 

En tot slot: ook al heb je eetproblemen, je bent geen eetprobleem. Zorg dat je zeker in deze dagen regelmatig je krachtige en gezonde stuk aan bod laat komen. Misschien kan het corona-isolement je aanzetten om creatief aan het werk te gaan? Zo is het dat veel kunstenaars wat terugtrekken nodig hebben om tot moois te komen. Plan een moment in om je krachtige stuk de vrije loop te laten gaan.

Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.