Aanvraag sociaal tolk mogelijk vanaf 15 februari

Van 15 februari tot 15 mei 2023 kunt u gratis een tolk inschakelen voor gesprekken met patiënten en naasten. Het project is bedoeld voor alle patiënten in Vlaanderen die baat kunnen hebben bij taalondersteuning. Alle ziektebeelden komen dus in aanmerking. Samen maken we een toekomstige financiering van sociaal tolken in de zorg mogelijk.

Sinds de overheidsfinanciering voor telefoontolken in 2020 in Vlaanderen werd stopgezet, betalen zorgorganisaties of zorgverleners zelf de kosten van een sociaal tolk. In het kader van een proefproject, gefinancierd door het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, is assistentie van een sociaal tolk van 15 februari tot 15 mei 2023 gratis zolang de middelen dat toelaten.

Hoe een gratis sociaal tolk aanvragen? (+voorwaarden)

  1. Overloop vooraf een beslisboom om te onderzoeken of een sociaal tolk of andere taalondersteuning nodig is.
  2. De organisatie waar u werkt of uzelf heeft een overeenkomst met de dienst Sociaal Tolken en Vertalen (STV) van het Agentschap Integratie & Inburgering (AII), IN-Gent (stad Gent) of ATLAS (stad Antwerpen). Via hun webportaal vraagt u een sociaal tolk aan.
  3. Vul na elk gesprek waarvoor u een beroep doet op een sociaal tolk een korte vragenlijst in. Dat duurt slechts 3 minuten. De tolkprestatie wordt enkel terugbetaald als de vragenlijst is ingevuld binnen de vijf werkdagen na het gesprek! 

We vragen ook dat u tijdens het proefproject de patiënt of naaste die moeilijk Nederlands spreekt of begrijpt, informeert over de mogelijkheden om Nederlands te leren en te oefenen. U krijgt daarvoor een digitale flyer van het Agentschap Integratie en Inburgering toegestuurd die u kunt meegeven aan patiënten en naasten.

Voor wie?

Enkel huisartsen en zorgverleners in ziekenhuizen, wijkgezondheidscentra, voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg, revalidatiecentra, medische centra, mutualiteiten, thuisverpleging, abortuscentra en organisaties met een terreinwerking kunnen deelnemen aan dit project.

Doel van het project?

Het doel van dit proefproject is om te onderzoeken in welke situaties de hulp van een sociaal tolk noodzakelijk is om kwaliteitsvolle en veilige zorg te bieden. Het zal de beleidsmakers ook toelaten om te bepalen of financiering van sociaal tolken (opnieuw) mogelijk is en in welke situaties.

Vult u van 15 februari tot 15 mei binnen de vijf werkdagen na elk gesprek waarvoor u een sociaal tolk inschakelt zeker de korte vragenlijst in? Zonder data hebben wij geen onderzoeksresultaten en kunnen wij ook niet ijveren voor financiering.

Initiatiefnemers?

De indieners van dit proefproject zijn Christelijke Mutualiteit, Dokters van de Wereld, Domus Medica, Kom op tegen Kanker, LEVL, Liberale Mutualiteit, Medimmigrant, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Solidaris, Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaams Patiëntenplatform en Zorgnet-Icuro.

Meer informatie hier

Hebt u vragen? Neem dan contact op via els.meerbergen@komoptegenkanker.be

Meer nieuws
  • De nieuwe fiches voor ouders zijn er!

    AUG 23- Ontdek hier de nieuwe fiches voor ouders.

  • Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens

    JUL 23- Na ´Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)´ voor volwassenen zijn er nu ook pakketten voor kinderen. Lees meer.

  • Het aantal 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen blijft stabiel

    JUL 23- Agentschap Opgroeien rapporteert over nieuwe gewichtscijfers bij 2-jarigen. Lees meer!

  • WHO-richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

    JUL 23-  De WHO lanceert een nieuwe richtlijn en toolkit rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws
Survey
OPGELET! Dit is de oude website van Eetexpert.